osteoporose botten gezondheid

Osteoporose heeft gevolgen voor het lichaam doordat de botten degenereren en massa verliezen.  Minstens de helft van alle vrouwen zal in hun leven de gevolgen van osteoporose ondervinden.  Er bestaat geen genezing voor osteoporose, maar er zijn wel behandelingen die de gevolgen van osteoporose verminderen.

Hoewel er momenteel geen genezing is voor osteoporose, bestaan er verschillende behandelingen die je kunnen helpen je botdichtheid te verhogen en mogelijke breuken te voorkomen. Als je momenteel aan osteoporose lijdt of risico loopt op osteoporose, moet je weten wat de keuzes zijn die je hebt, zodat je de juiste behandeling kunt kiezen om de effecten van osteoporose te verminderen.

osteoporose botscanOsteoporose is wanneer je botten een percentage van hun minerale dichtheid verliezen. Het leidt tot ernstige breuken, waaronder die in de pols, heup en wervelkolom. De breuken door osteoporose kunnen pijnlijk zijn en zelfs je onafhankelijkheid en vrijheid beperken. De ziekte komt het meest voor bij ouderen en vrouwen, hoewel ze ook bij mannen en jongeren kan voorkomen. Als je eenmaal osteoporose krijgt, duurt dat de rest van je leven, maar het kan worden teruggedraaid of verminderd door een zorgvuldige behandeling. Er zijn talloze oorzaken van osteoporose, waaronder: oestrogeenverlies tijdens de menopauze, eetstoornissen, ziekte, of genetische factoren.

Osteoporose wordt vaak de “stille epidemie” genoemd, omdat het gepaard gaat met geen zichtbare symptomen. Als je aan osteoporose lijdt, weet je dat waarschijnlijk pas als je door een arts bent gediagnosticeerd. Een van de eerste tekenen is dat de botten zo broos worden dat je last krijgt van een breuk of een gebroken bot. Fracturen zijn meestal het gevolg van alledaagse valpartijen. Wervel- en heupfracturen komen veel voor en de gevolgen van osteoporose kunnen ernstig zijn. Wist je dat 20% van de mensen met osteoporotische wervelfracturen binnen een jaar overlijdt?

Eén reden waarom vrouwen meer geneigd zijn osteoporose te ontwikkelen is dat de menopauze een ravage kan aanrichten in je botten. Tijdens de menopauze daalt het oestrogeengehalte in je lichaam snel en oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van je botten. De osteoclasten worden door oestrogeen in toom gehouden, waardoor de osteoblasten meer bot kunnen opbouwen. Botten kunnen vrij snel dun en broos worden, tenzij het oestrogeen wordt vervangen.

Oestrogeenvervanging is een effectieve behandeling om de gevolgen van osteoporose te verminderen. Vrouwen die lijden aan osteopenie of osteoporose en oestrogeen nemen, kunnen verdere heropname van bot voorkomen en de aanmaak van nieuwe botmassa stimuleren. Oestrogeentherapie is ook een effectieve behandeling van de menopauze.  Het kan de botmassa in 2 jaar tijd met minstens 5 procent doen toenemen. Het wordt aanbevolen dat vrouwen minstens 5 jaar oestrogeentherapie volgen om zich te beschermen tegen ernstige fracturen, waaronder die van de heup en de wervelkolom. Je moet weten dat zodra oestrogeentherapie wordt gestopt, de voordelen ervan beginnen te verdwijnen.

Een andere factor om de effecten van osteoporose te helpen verminderen is calcium.  Calcium is essentieel voor gezonde botten.  Het mineraal is een natuurlijk medicijn tegen osteoporose. Als je lichte tot matige osteopenie hebt of als je een familiegeschiedenis van osteoporose hebt, kunnen calciumsupplementen helpen je risico op botbreuken te verminderen. Dagelijks worden 1000 mg supplementen aanbevolen, naast een calciumrijk dieet.

Door Osteoporose Blog

Wij kijken met een open blik naar osteoporose en proberen zoveel mogelijk informatie op onze blog te bundelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.