osteoporose broos wordende botten

Osteoporose zorgt ervoor dat de botten van het lichaam broos worden.  Op hun beurt breken ze gemakkelijk.  Het wordt gekenmerkt door een lage botmassa en verlies van botweefsel dat kan leiden tot zwakke en breekbare botten. Wie osteoporose heeft, heeft een verhoogd risico op botbreuken en botbreuken, vooral in de heup, de wervelkolom en de pols.

Ooit werd gedacht dat het een aandoening van oude vrouwen was, maar de oorzaken van osteoporose beginnen eigenlijk al veel eerder in het leven.  De piek in botdichtheid komt voor op 25-jarige leeftijd.  Het is dus belangrijk om op jonge leeftijd sterke botten op te bouwen, zodat ze op latere leeftijd sterk blijven.  Voldoende calcium is een van de manieren waarop mensen sterke botten opbouwen.

Vier op de vijf mensen met osteoporose zijn vrouwen.  Eé op de 2 vrouwen en 1 op de 8 mannen zal in hun leven een aan osteoporose gerelateerde breuk krijgen.

Ontstaan van osteoporose

Osteoporose ontstaat doordat er een onbalans ontstaat tussen nieuwe botvorming en oude botresorptie. Osteoporose ontstaat wanneer het lichaam er niet in slaagt voldoende nieuw bot te vormen, of te veel oud bot opnieuw wordt opgenomen, of beide. Calcium en fosfaat zijn twee essentiële mineralen voor normale botvorming. Calcium is ook essentieel voor het goed functioneren van het hart, de hersenen en andere organen.  Om die kritieke organen goed te laten functioneren, kan het lichaam calcium uit de botten heropnemen voor gebruik. Zo kunnen de botten zwakker worden, wat resulteert in broze en breekbare botten die gemakkelijk kunnen breken.

De belangrijkste oorzaak van osteoporose is een gebrek aan bepaalde hormonen, vooral oestrogeen bij vrouwen en androgeen bij mannen. Bij vrouwen boven de 60 wordt de ziekte vaak vastgesteld. Als vrouwen in de menopauze komen, hebben ze lagere oestrogeenspiegels, wat hun risico op osteoporose vergroot.

Andere oorzaken van osteoporose zijn overmatig gebruik van corticosteroïden (Cushing syndroom), schildklierproblemen, gebrek aan spiergebruik, botkanker, bepaalde genetische aandoeningen, gebruik van bepaalde medicijnen, en problemen zoals weinig calcium in de voeding.

Risicofactoren osteoporose

Risicofactoren zijn geslacht (vrouwen hebben meer kans om osteoporose te ontwikkelen dan mannen), ras (blanken en Aziaten hebben meer kans om de ziekte te ontwikkelen), postmenopauzale toestand, gebrek aan regelmatige menstruatie, roken van sigaretten, anorexia of bullomia, zwaar alcoholgebruik, gebruik van cortiosteroïden, en gebruik van anti-convulsiva.

Vroeg in het verloop van de ziekte veroorzaakt osteoporose vaak geen symptomen. Later kan er doffe pijn in de botten of spieren optreden, vooral in de onderrug of de nek.

Naarmate de ziekte vordert, kunnen er plotseling scherpe pijnen ontstaan. Het kan verergeren door activiteit die het gebied belast.  Het gebied kan ook gevoelig zijn.  De pijn begint meestal na een week af te nemen, maar kan meer dan 3 maanden aanhouden.

Vrouwen die de menopauze voorbij zijn en voortdurend pijn hebben in gebieden als de nek of de onderrug, moeten hun arts raadplegen voor verdere evaluatie, inclusief risicobeoordeling en een scan van de botdichtheid.

Door Osteoporose Blog

Wij kijken met een open blik naar osteoporose en proberen zoveel mogelijk informatie op onze blog te bundelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.