chronische osteoporosepijn

Osteoporosepijn komt meestal in de vorm van pijnlijke breuken, waarvan de genezing een aantal maanden kan duren. Vaak gaat de pijn weg als de breuk geneest. Nieuwe breuken genezen meestal na ongeveer drie maanden. Osteoporosepijn die na die periode aanhoudt wordt over het algemeen beschouwd als chronische pijn.

Een oorzaak van chronische osteoporosepijn zijn wervelfracturen. Terwijl sommige mensen geen pijn hebben als een wervel breekt, hebben anderen intense pijn en spierkrampen die aanhouden lang nadat de breuk genezen is.

Pijn is de manier waarop het lichaam je vertelt dat je een verwonding hebt. Als je botten breken, sturen zenuwen pijnboodschappen via het ruggenmerg naar de hersenen, die ze interpreteren.

osteoporosepijnJe reactie op pijn kan door veel factoren worden bepaald, waaronder je emotionele instelling.  Depressie lijkt de pijnbeleving te vergroten en vermindert ook je vermogen om ermee om te gaan. Als je de depressie behandelt, behandel je ook de pijn.

Chronische osteoporosepijn duurt langer dan de gebruikelijke tijd voor genezing.  Het belemmert het normale leven. Terwijl het letsel genezen is, gaat de pijn door. De pijnboodschap kan worden uitgelokt door spierspanning, zwakte, spasmen of stijfheid.

Je gevoelens van frustratie, woede en angst kunnen de osteoporosepijn intenser maken, ongeacht de oorzaak. Chronische pijn beïnvloedt alle gebieden van je leven en moet serieus genomen worden.  Neem contact op met je arts over het omgaan met chronische osteoporosepijn.

Enkele typische strategieën om met pijn om te gaan zijn warmte en ijs gebruiken, Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie (TENS) ondergaan, braces of steunen gebruiken, lichaamsbeweging, fysiotherapie, acupunctuur en massage.

Het gebruik van warme douches of hot packs om chronische pijn te verlichten is één optie.  Als alternatief kunnen cold packs of ice packs ook de pijn verlichten.  In beide gevallen breng je het pakket 15 tot 20 minuten op je huid aan.

TENS stuurt elektrische impulsen naar bepaalde delen van het lichaam om pijnsignalen te blokkeren.  Het is een klein apparaatje waarin twee elektroden worden geplaatst op de punten van het lichaam waar je pijn ervaart.  De milde elektrische stroom kan voorkomen dat pijnboodschappen naar de hersenen worden doorgegeven.  Terwijl sommige mensen na een enkele sessie enkele uren verlichting vinden, gebruiken andere mensen kleine draagbare TENS-apparaten die aan de riem haken voor continue pijnverlichting bij osteoporose.

Ruggengraatbeugels kunnen pijn en ontsteking verminderen door je bewegingen te beperken.  Na een wervelfractuur kan een brace of steun de pijn verlichten en je normale activiteiten laten hervatten terwijl de breuk geneest.  Maar een rugbrace kan je rugspieren verzwakken en moet alleen zo lang als nodig gebruikt worden.

Lichaamsbeweging is een andere optie, omdat het de hoeveelheid endorfine in het lichaam verhoogt.

Fysiotherapie kan je de juiste houding en oefeningen leren om je spieren te versterken zonder je ruggengraat te verzwakken.  Vooral watertherapie wordt aanbevolen voor mensen met chronische osteoporosepijn.

Acupunctuur kan zenuwuiteinden stimuleren waardoor de hersenen endorfine afgeven.  Verwacht echter niet dat je in één sessie genezen bent.  Acupunctuur oefent directe druk uit door het gebruik van speciale naalden op de gebieden die de pijn uitlokken.

Ten slotte kan massagetherapie je helpen om chronische osteoporosepijn te beheersen.  Het kan een lichte, langzame cirkelvormige beweging zijn met de vingertoppen of een diepe knedende beweging die vanuit het midden van het lichaam beweegt.  Massages verlichten de pijn, ontspannen stijve spieren, en strijken spierknopen glad.  Als je spinale osteoporose hebt, moet diepe spiermassage niet op de rug worden gedaan.

Dat zijn enkele suggesties voor het beheersen van chronische osteoporosepijn.

Door Osteoporose Blog

Wij kijken met een open blik naar osteoporose en proberen zoveel mogelijk informatie op onze blog te bundelen.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.