osteoporose botten gezondheid

Bij osteoporose zijn de botten broos en breken ze vaak.  Er zijn geen symptomen voordat de botten van osteoporose verbrijzelen en de ziekte kan alleen ontdekt worden door tests in de praktijk van je arts.  Je merkt niet automatisch dat je botten dunner worden.

Blanke en Aziatische vrouwen na de menopauze zijn het meest vatbaar voor de ziekte, maar mensen van elke leeftijd, ras of geslacht kunnen het krijgen.  8 miljoen Amerikaanse vrouwen en 2 miljoen Amerikaanse mannen hebben de aandoening.  Geschat wordt dat 50 procent van de Amerikaanse vrouwen in hun leven met osteoporose te maken krijgt.  Als je osteoporose hebt, is de gezondheid van de botten van het grootste belang.

Wervelfracturen zijn waarschijnlijk de belangrijkste zorg, want 20 procent van de mensen die deze osteoporose botbreuk krijgen zal binnen een jaar overlijden.  Andere gebieden die vaak worden aangetast zijn de heup en de pols.  Heupfracturen beperken de mobiliteit en leiden er vaak toe dat de patiënt naar een instelling voor begeleid wonen moet verhuizen.

Enkele risicofactoren voor osteoporose zijn vrouw zijn, minder dan 127 pond wegen, een familiegeschiedenis van de aandoening hebben, postmenopauzaal zijn, een hoge leeftijd bereiken, abnormale menstruatie, weinig testosteron bij mannen, weinig of geen zuivel in het dieet, een inactieve levensstijl, langdurig gebruik van glucocorticoïden, roken van sigaretten, of te veel alcohol drinken.

osteoporoseAls je denkt dat je risico loopt op osteoporose, laat dan een botdichtheidsscan maken.  De DEXA is waarschijnlijk de beste bottest voor osteoporose, maar er zijn nog een aantal andere.  Je moet je eerste botdichtheidstest laten doen tegen de tijd dat je 65 bent, om een basislijn vast te stellen.  Daarna moet je om de 2 of 3 jaar herhalingstesten laten doen om te controleren of je botten brozer worden.

De beste manier om osteoporose te voorkomen is om sterke botten op te bouwen.  Als kind en jongvolwassene kun je met veel calcium in je dieet een leven lang gezonde botten opbouwen.  Maar het is nooit te laat om je botten te helpen.

Een van de beste dingen die je voor je botten kunt doen is voldoende calcium binnenkrijgen via je voeding of via supplementen.  Dit komt omdat botten gemaakt zijn van calcium.  Als je ouder bent dan 50, moet je 1200 mg. calcium per dag binnenkrijgen.  Een kopje gewone, vetvrije yoghurt levert 450 mg. calcium en een kopje melk bevat 300 mg. calcium.

Ook moet je 400 tot 600 IE vitamine D binnenkrijgen.  Melk is met 98 IE ook een goede bron van Vitamine D.  Zalm is ook een uitstekende bron met 360 IE.

Je moet ook lichamelijk actief worden als je osteoporose hebt.  Botten worden geholpen als je spieren opbouwt.  Richt je op gewichtdragende lichamelijke activiteit zoals wandelen, yoga en gewichten heffen.

Als je toch osteoporose krijgt, zijn er een aantal medicijnen die kunnen helpen.  Nogmaals, praat met je arts over je mogelijkheden.  Als je osteoporose hebt, wordt de sterkte van je botten een belangrijke gezondheidsoverweging voor je.

Door Osteoporose Blog

Wij kijken met een open blik naar osteoporose en proberen zoveel mogelijk informatie op onze blog te bundelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.